Mała kuchnia w domu – jak ją zaprojektować i urządzić?

Zaprojektowanie funkcjonalnej małej kuchni w domu stanowi nie lada wyzwanie. Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na takie aspekty jak: wybór układu zabudowy, zastosowanie zasady trójkąta roboczego, dobór mebli. Jak zaplanować ergonomiczne wnętrze? Jak optycznie powiększyć małą kuchnię? Zapoznajcie się z naszym poradnikiem.

Biała kuchnia
Mała kuchnia w domu – jak ją zaprojektować i urządzić?

Jak zaprojektować i urządzić małą kuchnię?

Urządzając niewielką kuchnię w domu, warto wyjść poza zwykły schemat. Jak tego dokonać w praktyce? Najlepiej najpierw zastanowić się, jakie są nasze codzienne potrzeby. Na to zaś składają się takie elementy, jak liczba członków rodziny, to, czy na co dzień gotuje się w domu, czy często organizowane są przyjęcia i spotkania rodzinne. Warto przemyśleć to, czy w kuchni ma znaleźć się również miejsce do spożywania posiłków, co w przypadku pomieszczenia o małym metrażu może okazać się niemożliwe lub trudne do zrealizowania.

Mała kuchnia a zastosowanie trójkąta roboczego

Trójkąt roboczy to podstawowa zasada stosowana przy projektowaniu kuchni. Trójkąt, rysowany w odniesieniu do rzutów pomieszczenia, ustala kuchenną ergonomię, dzięki czemu ułatwia nam przygotowywanie posiłków oraz użytkowanie kuchni. Pod uwagę należy wziąć przede wszystkim jak najbardziej funkcjonalne ustawienie trzech elementów wyposażenia: lodówki, zlewozmywaka, kuchenki (płyty kuchennej, piekarnika). Rozmieszcza się je blisko siebie, na wierzchołkach trójkąta, a wolną przestrzeń pomiędzy nimi wypełniają blaty, szafki kuchenne oraz inne urządzenia AGD. Planując rozmieszczenie lodówki, kuchenki oraz zlewu, należy wziąć pod uwagę przyłącze wodne, gazowe i elektryczne.

Optymalne odległości pomiędzy elementami zabudowy kuchennej w zgodzie z zasadą trójkąta roboczego:

 

  • odległość pomiędzy lodówką a kuchenką (płytą kuchenną lub piekarnikiem) – powinna wynosić od 120 do 270 centymetrów;
  • odległość pomiędzy lodówką a zlewem – od 120 do 210 centymetrów;
  • odległość pomiędzy zlewem a kuchenką (płytą kuchenną, piekarnikiem) – powinna wynosić od 120 do 210 centymetrów.

Przede wszystkim warto zadbać o to, aby:

 

  • nie stawiać lodówki w pobliżu okna;
  • nie stawiać lodówki obok kuchenki/piekarnika;
  • nie ustawiać kuchenki w narożniku;
  • umieszczać blaty pomocnicze w pobliżu lodówki i zlewozmywaka;
  • ustawić zmywarkę blisko zlewu.

Jaki układ do małej kuchni?

W kuchniach o niewielkim metrażu najczęściej sprawdza się układ jednorzędowy. Co jednak ważne, decydując się na zabudowę jednorzędową, nie będziemy mieć możliwości, aby właściwie rozplanować wspomniany wyżej trójkąt roboczy.

Warto jednak postarać się, aby w małej kuchni została zachowana zasada trójkąta roboczego, ponieważ wpływa ona pozytywnie na praktyczność całego wnętrza oraz na nasz komfort jego użytkowania. Zamiast rezygnować z trójkąta roboczego, możemy zmniejszyć odległości pomiędzy jego trzema głównymi punktami, czyli: lodówką, zlewozmywakiem, kuchenką (płytą kuchenną, piekarnikiem).

Architekci do małych kuchni polecają układ w kształcie litery „L”. Wówczas zgodnie z zasadą trójkąta roboczego: lodówka umieszczana jest na dłuższym boku trójkąta, na krótszym boku ustawia się kuchenkę (płytę kuchenną lub piekarnik), a pomiędzy nimi – zlewozmywak.

Popularna zabudowa w literę „U” oraz literę „G” sprawdza się natomiast w większych kuchniach zamkniętych. Oczywiście również możemy się na nią zdecydować, ze względu na to, że pozwala ona na dobre zagospodarowanie praktycznie każdego zakątku w kuchni. Taki układ kuchenny może jednak stanowić wyzwanie aranżacyjne w niewielkim pomieszczeniu – zgodnie z trójkątem roboczym sprzęty należy rozmieścić na przeciwległych ścianach.

Decydując się na zabudowę jednorzędową, szafki możemy poprowadzić do samego sufitu, uzyskując przestrzeń do przechowywania. Przykładowe rozmieszczenie elementów wyposażenia kuchennego w zabudowie jednorzędowej: lodówka, blat pomocniczy, zlew, blat roboczy, kuchenka (lub płyta kuchenna, piekarnik), blat pomocniczy.

Kuchnia otwarta

Kuchnia otwarta w domu
Wybór kuchni otwartej skutkuje możliwością m.in. stworzenia wyspy kuchennej

Jednym ze sposobów zyskania dodatkowej powierzchni jest otworzenie kuchni na salon albo na przykład na salon i korytarz (lub jego część). Tutaj jednak wszystko zależy od zlokalizowania kuchni oraz od typu ściany – w przypadku ściany nośnej całkowite wyburzenie nie będzie możliwe. Na granicy pokoju a kuchni możemy postawić: funkcjonalną wyspę, półwysep kuchenny, stół.
Dlaczego warto wyburzyć ścianę? W wąskiej kuchni nie da się ustawić dwóch rzędów szafek stojących – jedna z zasad projektowania mówi natomiast, że przed szafką optymalnie powinno znajdować się 120 centymetrów wolnej przestrzeni.

Burząc ścianę, możemy odsunąć drugi rząd szafek i wygospodarować w ten sposób także dodatkowy blat lub stworzyć wyspę kuchenną z miejscem nie tylko do przygotowywania, ale i do spożywania posiłków.

Meble do małej kuchni

W małej kuchni każda dodatkowa przestrzeń do przechowywania jest cenna, dlatego też często polecana jest wspomniana już zabudowa kuchenna od podłogi do samego sufitu. Mimo że jest to rozwiązanie praktyczne, to jednak warto przemyśleć kupno wysokich szafek, ponieważ źle dobrane i ustawione, będą wizualnie zagracać naszą kuchnię. Można natomiast zastosować częściową zabudowę wysoką. Tak zwana zabudowa słupkowa sprawia, że niewielka kuchnia zyskuje na ergonomii, ponieważ z powodzeniem będziemy mogli rozmieścić niektóre urządzenia AGD. Przestrzeń zyska na lekkości, jeżeli połączymy na przykład szafki zabudowane z szafkami otwartymi. Może to wyglądać tak, że szafki na samej górze będą zamknięte, a te poniżej – otwarte. Typowym rozwiązaniem jest zamontowanie obrotowego wnętrza szafki narożnej.

Popularnością cieszą się również drzwiczki otwierane do góry. Lekkości zabudowie kuchennej nadadzą szafki na nóżkach. Zwróćmy uwagę także na szafki cargo, które umożliwiają ustawienie na przykład produktów spożywczych w taki sposób, aby zagospodarować całą dostępną przestrzeń szafki, ale równocześnie zapewniając nam – użytkownikom – wygodny dostęp.

Składane meble (krzesła i przymocowany do ściany lub szafki stół, który można złożyć po skończonym posiłku) to kolejne sposoby na zaoszczędzenie miejsca w niewielkiej kuchni. Złożone krzesła można później schować za drzwiami lub powiesić na haku na ścianie.

Uwaga: Projektując małą kuchnię, najczęściej jednak zamawiamy meble na wymiar, ponieważ idealnie dopasujemy rozmiar szafek, zwłaszcza tych, które będą przeznaczone do zabudowy sprzętów AGD.

Natomiast na relingach przykręconych do ściany nad blatem można trzymać zarówno pojedyncze przybory kuchenne (chochlę, łopatkę itp.), jak i zamontować tam koszyk, do którego można włożyć mniejszą deskę do krojenia, wagę kuchenną, a także płyn do naczyń i gąbkę.

Uwaga: Tradycyjny stół możemy zastąpić za pomocą wysuwanego lub rozkładanego blatu kuchennego.

Do małych kuchni polecane są zwłaszcza:

 

  • szafki cargo,
  • wysuwane blaty kuchenne,
  • stoły wysuwane z szuflady,
  • karuzele do szafek,
  • szafki z frontami otwieranymi do góry,
  • przesuwne fronty szafek,
  • fronty uchylno-składane,
  • szuflady zlewozmywakowe.

Drzwi do małej kuchni

W przypadku małej i wąskiej kuchni dodatkową przestrzeń można zyskać, zastępując tradycyjne skrzydło drzwiowe modelami drzwi przesuwnych (zwłaszcza chowanymi w ścianie, inaczej kasetowymi) lub drzwi harmonijkowych. 

Wybór odpowiedniego sprzętu AGD

Do umeblowania niewielkiej kuchni wybierzmy mniejsze sprzęty AGD. Wolnostojąca lodówka o standardowej szerokości zajmie mniej miejsca niż duża lodówka z dwoma drzwiami. Natomiast jej pojemność będzie większa niż w przypadku lodówki do zabudowy.

Wybierajmy również lodówkę z małym zamrażalnikiem lub bez zamrażalnika, a dodatkowy zamrażalnik postawmy w innym pomieszczeniu. 

Zamiast standardowej płyty grzewczej na planie kwadratu warto poszukać takiej o wydłużonym kształcie, na której będzie można ustawić obok siebie cztery duże garnki. Natomiast piekarnik i mikrofalówkę możemy umieścić w specjalnym słupku, czyli w szafce ciągnącej się od podłogi do sufitu. Poza sprzętem AGD znajdzie się tam też miejsce do przechowywania.

Zobacz także: Jak zaaranżować okno w kuchni? Podpowiadamy

Jak wizualnie powiększyć małą kuchnię?

Białe szafki kuchenne
Do małej kuchni warto wybrać szafki z białymi, lakierowanymi frontami

Małą kuchnię można powiększyć również optycznie – bazując na odpowiedniej kolorystyce oraz fakturach. Warto wybrać przede wszystkim błyszczące fronty szafek, które sprawią, że pomieszczenie będzie wyglądać na większe. 

Podstawowa zasada aranżacyjna mówi, że przestrzeń optycznie powiększy się za pomocą zastosowania jasnych kolorów. Decydując się na jasne fronty mebli oraz białe ściany, możemy również wprowadzić akcent kolorystyczny, który „przełamie” wnętrze. Najczęściej są to wyraziste, kolorowe dodatki kuchenne. W przypadku kuchni otwartej pamiętajmy o tym, aby jej wnętrze współgrało z pomieszczeniem, z którym jest połączona.

Prócz lakierowanych i błyszczących frontów w małej kuchni mogą pojawić się również przeszklenia szafek. Chcąc stworzyć jednolitą, jasną zabudowę kuchenną, warto zrezygnować z uchwytów w drzwiczkach.

Uwaga: Lakierowane fronty mebli oraz przeszklenia nie sprawdzą się w przypadku kuchni z oknem wychodzącym na południową stronę.

Na ścianach nie musimy decydować się na biel. W małych kuchniach mile widziane są również: delikatne szarości, beże, kremy, rozbielone błękity i zielenie. Warto wiedzieć, że także zwolennicy czerni mogą wprowadzić ciemniejsze barwy do swojej kuchni, wybierając farbę tablicową. Najważniejsze jest jednak, aby zachować umiar i pomalować nią tylko niewielki fragment ściany.

Do małych kuchni wybierane są zwłaszcza płytki jednolite, wielkoformatowe, które optycznie powiększają przestrzeń. W kwestii podłogi – warto zachować spójność w całym domu. Współcześnie rezygnuje się na przykład z progów, a do jasnych ścian dobiera się białe listwy.

Przeczytaj: Instalacja elektryczna w domu – o czym warto pamiętać podczas budowy?

Oświetlenie w kuchni

Nie zapominajmy również o kolejnej istotnej kwestii – o właściwym oświetleniu kuchni. Mimo że mniejsze pomieszczenie łatwiej jest doświetlić, to wyłącznie jedno główne źródło światła sztucznego nie będzie wystarczające. Nowoczesne oświetlenie punktowe powinno doświetlać ważne miejsca w kuchni, czyli: blaty kuchenne, kuchenkę/płytę kuchenną, zlew. Warto postawić na żarówki, których barwa światła zbliżona jest do naturalnego.

Uwaga: Zwłaszcza oświetlenie podszafkowe może sprawić, że przestrzeń będzie wyglądać na większą.

Komentarze

Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany.